Pankkiyhteys

Ajas Asiakashallinnan ohjesivusto
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ajas Asiakashallinta tukee pankkiyhteyttä Nordea-pankkiin, josta voidaan lukea konekielinen tiliote. Tässä ohjeet pankkiyhteyden käyttöönottamiseksi.

Nordea on muuttanut käytäntöjään joulukuussa 2014! Huomioi kohta 5, jossa neuvotaan asentamaan lisäsertifikaatti. Voit joutua myös lataamaan uuden Nordealta uuden varmenteen sekä aentamaan Nexus personal ohjelman uusimman version.

HUOM! mikäli yhteys ei onnistu tai se antaa virheilmoituksen, helpointa on yleensä poistaa käytöstä palomuuri - ja virustorjuntaohjelmat tiliotteen lukemisen ajaksi. Vaihtoehtoisesti voitte erikseen sallia palomuurista portin 8888 ja sallia pankkiyhteysohjelman kirjoittaa konfiguraatiotiedosto.Käyttöönotto

1. Tee Nordean kanssa kirjallinen sopimus "Web Services" -palvelun käytöstä.

Konekielisen tiliotteen muoto: TITO

(HUOM. Jos saapuvien viitemaksujen erittely on käytössä, se on otettava pois, jotta saadaan oikeassa muodossa oleva tiliote)


2. Asenna Nexus Personal-ohjelma ja käynnistä tietokone uudelleen.

https://www.nordea.fi/yritysasiakkaat/palvelumme/verkko-mobiilipalvelut/web-services.html

Itse tiedosto löytyy osoitteesta: http://wcms.nordea.fi/Sitemod/Upload/Root/content/nordea_fi_fi/yritysasiakkaat/yhteys_pankkiin/muut/f2/Nordea_SC_6.2.0.exe

3. Mene Internet Explorer-selaimella Nordean sivuille kohtaan Yritykset ja yhteisöt, Maksuliike, Yhteys pankkiin, Web services, PKI-varmenne, Varmenteen lataus (lue lisää).

https://www.nordea.fi/yritysasiakkaat/palvelumme/verkko-mobiilipalvelut/web-services.html#tab=PKI-varmenne

Pankki1.png

Kirjoita yrityksen nimi ja käyttäjätunnus kohtiin 1 ja 2. Nämä löytyvät Nordean kirjallisesta sopimuksesta. Yrityksen nimi täytyy olla täsmälleen samalla tavalla kirjoitettu kuin sopimuksessa (isot kirjaimet). Nordea lähettää tekstiviestillä aktivointikoodin joka tulee kohtaan 3. Kohtaan 4 tulee maa eli FI ja kohtaan 5 täytetään itse valittu salasana joka täyttää annetut ehdot. Paina lopuksi "Lataa varmenna" -painiketta (6).

Valitse hakemisto jonne varmenne tallennetaan. Voit luoda tätä varten uuden hakemiston esim. C:\Pankki. Tallenne viedään automaattisesti Nexus Personal-ohjelmaan.

4. Asenna tietokoneelle Nordean varmenteet. Tämä löytyy Ajas Asiakashallinta-ohjelman asennuskansiosta tiedostonimellä "FileTransferWebServices.cer".


Pankki2.png

Kaksoisklikkaa tiedostoa avataksesi sen. Tarkista, että varmenne on vielä voimassa (1). Jos ei ole, ota yhteyttä Eneroc Oy:n asiakaspalveluun. Paina lopuksi painiketta 2 asentaaksesi varmenteen tietokoneelle.

Pankki3.png

Asenna varmenne kansioon "Luotetut henkilöt" tai "Trusted people", käyttöjärjestelmän kielestä riippuen.

5. Asenna tietokoneelle Nordean Corporate CA 1 sertifikaatti kohdasta Root certificate-2 of customer certificates http://www.nordea.fi/corporate+customers/payments/electronic+banking/testing/1432992.html

Mene välilehdelle Web Services

- Tallenna tiedosto ensin omalle koneelle siten, että poista tiedostopääte .txt tiedostosta. Tämän jälkeen asenna sertifikaatti sertifikaattien hallintatyökalun kansioon Luotetut varmenteiden päämyöntäjät.

6. Käynnistä Ajas Asiakashallinta. Mene kohtaan Asetukset ja Pankkiyhteys.

Pankki4.png

Täytä kohtiin asiakasnumero (1) ja aineistoryhmän tunnus (2) Nordean sopimuksesta löytyvät arvot.

7. Käynnistä varmenteiden hallintatyökalu kirjoittamalla Käynnistä-valikon kenttään "certmgr.msc". Vaihtoehtoisesti voit käynnistää työkalun myös Suorita-toiminnon kautta (pikanäppäin Windows-painike + R).

Pankki5.png

Etsi "Personal" tai "Henkilökohtainen" kansion alta yrityksesi nimellä löytyvä varmenne. Kaksoisklikkaa sitä avataksesi sen.

Pankki6.png

Valitse toinen välilehti ja sieltä kohta "sarjanumero" (serial number). Kopioi arvo ilman välilyöntejä Ajas Asiakashallinta-ohjelman asetuksiin kohtaan 3, "Henkilökohtaisen sertifikaatin sarjanumero".

Pankki7.png

Valitse varmennetyökalusta kohta "Trusted People" tai "Luotetut henkilöt" ja sen alta löytyvä "File Transfer Web Services"-varmenne. Kopioi tämän varmenteen sarjanumero samalla tavalla Ajas Asiakashallinta-ohjelman asetuksiin kohtaan 4, "Palvelimen sertifikaatin sarjanumero".

Pankkiyhteys on nyt valmis käytettäväksi.

Käyttö

Pankki.png

Pankki8.png

Modern teema: Valitse päävalikosta "Laskut ja ostot" ---> "Pankkiyhteydellä".
Classic teema: Valitse päävalikosta "Laskutus" ---> "Konekielinen tiliote" ---> "Lue pankkiyhteydellä".


Pankki9.png

Paina "Lue Tilit" (1), valitse oikea tili (2) ja paina "Lue tiliote" (3).


Pankki10.png

Kohtien 1 ja 3 jälkeen ohjelma kysyy varmenteen salasanan joka valittiin kun varmenne haettiin Nordean palvelimelta kohdassa Käyttöönotto. Kirjoita salasana kohtaan PIN ja klikkaa "Verify my identity" -painiketta.


Pankki11.png

Maksusuoritukset näkyvät lomakkeella.


Ongelmatilanteet

Yleisin ongelmatilanne on, että Nordean tai käyttäjän sertifikaatti vanhenee.


Asetukset-lomakkeen Pankkiyhteys-välilehdeltä löytyy apua tämän tilanteen ratkaisemiseksi.

"Asenna palvelimen sertifikaatti" -linkistä ohjelma avaa suoraan oikean sertifikaatin, josta klikkaamalla voi suorittaa tämän ohjeen kohdan 4.